زاگاه- گروه طالبان که از یکسال و نیم پیش با خروج آمریکا از افغانستان قدرت را در این کشور در دست گرفته است، در ادامه ایجاد محدودیتها برای زنان افغانستان، فروش داروهای پیشگیری از بارداری را در داروخانههای این کشور ممنوع کرده است. به نوشته رسانه رخشانه، شماری از دارو فروشان شهر کابل و مزار شریف گفتهاند که افراد طالبان به آنها دستور دادند که قرص، آمپول و وسایل ضد بارداری را نفروشند و جلوگیری از بارداری را«حرام» خواندهاند.
برخی از زنان نیز در گفتوگو با رسانهی رخشانه تایید کردهاند که قابلهها از تزریق علنی آمپولهای ضد بارداری خودداری میکنند. از طرف دیگر به گفتهی این منابع، ممنوعیت وسایل ضدبارداری، قیمت این اقلام را در بازار دوبرابر کرده است. زیرا این داروها به گونهی پنهانی در بازار سیاه به فروش میرسد و طالبان واردات آن را نیز ممنوع کردهاند.
خدیجه ساکن کابل و مادر سه فرزند است. او میگوید، کوچکترین فرزندش یکساله است و برای جلوگیری از بارداری مجدد، هر دو ماه باید نزد قابله مراجعه کند. او گفته است، دو هفته پیش داروهای ضد بارداری را با قیمت دو برابر قبل خریده است: «قابلهی که مه همیشه پیشاش میروم برایم گفت، طالبان گفته دواهای ضد بارداری را تزریق نکنیم، چون گفته که حرام است. وقتی رفتم از بیرون تابلیتهای خوشی را خریدم، قیمتاش دو برابر شده بود. این کار طالبا با هیچ عقل و منطقی جور نمیآید. وقتی قابله گفت منع شده، نمیدانستم خنده کنم یا گریه.»
این کار طالبان از نظرخدیجهی ۳۵ ساله، سلب حق انتخاب زنان حتا در درون چهاردیواری خانه و نقض حقوق شهروندی زنان و مردان در رابطه با تصمیمگیری دربارهی فرزندآوری است: «حتا آرامش داخل خانه را از ما گرفتهاند.»
شمیم ۴۲ ساله که مادر چهار فرزند است نیز گفته است، پنج سال است که از قرص ضدبارداری استفاده میکند؛ اما سه هفته پیش به دلیل ممنوعیت فروش داروهای ضد بارداری، برای پیدا کردن قرص به داروخانههای زیادی مراجعه کرده و سرگردانی کشیده است.
طالبان در حالی فروش این داروها را ممنوع کردهاند که در حکومت پیشین افغانستان، با همکاری نهادهای بینالمللی طرح تنظیم خانواده در حال اجرا شدن بود. براساس این طرح، خانوادهها در مورد روشهای پیشگیری از بارداری و ایجاد وقفه میان تولد فرزندانشان، آموزش میدیدند. همزمان با آن، وزارت صحت عامهی افغانستان در مراکز درمانی دولتی داروها و وسایل ضد بارداری را به طور رایگان میان زنان توزیع میکرد. یکی از اهداف اصلی این طرح، کاهش مرگومیر مادران بود.
از بین رفتن طرح تنظیم خانواده در افغانستان، تعطیل شدن آموزشهای پیشگیری از بارداری، توقف توزیع رایگان این اقلام در ولایات با روی کار آمدن طالبان، بسیار شبیه طرحی است که از حدود دوسال پیش با عنوان « طرح جوانی جمعیت» در ایران آغاز و سپس به قانون تبدیل شد. در ایران نیز براساس قانون جدید و با هدف افزایش جمعیت، کلیه طرحهای مرتبط با تنظیم خانواده متوقف شده و دسترسی زنان به اقلام پیشگیری از بارداری متوقف یا سختتر شد.
براساس گزارش سال گذشته صندوق جمعیت سازمان ملل متحد(UNFPA)، افغانستان بالاترین میزان مرگومیر مادران باردار را در آسیا دارد. یعنی از هر ۱۰۰هزار مادر در هنگام زایمان، ۶۳۸ مادر در افغانستان جانهایشان را از دست میدهند. در حالیکه تا قبل از آمدن طالبان، از ۱۰۰ هزار مادر، ۳۹۴ مادر هنگام ولادت در کشور جان خود را از دست میدادند.
ایجاد ممنوعیت در استفاده از اقلام پیشگیری از بارداری در افغانستان در حالی است که بنا بر اعلام سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۲۳ بیش از ۳میلیون کودک افغان و حدود ۸۴۰هزار زن باردار و مادر شیرده در معرض خطر سوء تغذیه حاد هستند و خانوارهای زیادی در یکسال و نیم گذشته به علت فقر، ناچار به فروش فرزندان خود شدهاند.
1 Comments
My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!