زاگاه- به گزارش ایسنا و براساس اعلام مرکز آمار ایران، طی سال گذشته ۶۹ هزار و ۱۰۳ نوزاد از مادران گروه سنی ۱۰ تا ۱۹ ساله متولد شدند و در همین حال ۱۴۷۴ نوزاد از مادرانی متولد شدهاند که خود بین ۱۰ تا ۱۴ سال داشتهاند.
این آمار نشان میدهد که علیرغم نگرانیهای فعالان حوزه زنان و کودکان و تلاشها برای غیرقانونی کردن ازدواج کودکان، نه تنها کودکان سنین ۱۰ تا ۱۴ سال، به طور رسمی مجبور به ازدواج میشوند بلکه در سال گذشته حدود ۱۵۰۰ نوزاد نیز به دنیا آوردهاند.
سیاستهای تشویقی افزایش جمعیت و اعطای وام ازدواج مازاد به دختران و پسران زیر ۲۳ سال، به همراه سختتر شدن شرایط اقتصادی در سالهای اخیر یکی از دلایلی است که موجب افزایش کودک همسری در کشور شده است.
بنابراعلام سازمان بهداشت جهانی سالانه حدود ۱۲ میلیون دختر در سنین ۱۵ تا ۱۹ سال و حداقل ۷۷۷ هزار دختر زیر ۱۵ سال، در کشورهای درحال توسعه زایمان میکنند.
مشکلات و دشواریهای بارداری و به دنیا آوردن فرزند در دختران ۱۵ تا ۱۹ سال یکی از دلایل اصلی مرگومیر آنان در جهان است. مادران نوجوان سنین ۱۰ تا ۱۹ سال، با خطر اکلامپسی (تشنج تونیک کلونیک که در صورت رخداد، جان مادر و نوزاد در خطر جدی قرار میگیرد)، اندومتریت نفاس (شایعترین عفونت پس از زایمان) و عفونتهای سیستماتیک مواجه هستند و نوزادان این مادران نیز با احتمال بالاتری دچار کمبود زن در هنگام تولد و تولد زودرس میشوند.
به گفته دکتر سولماز محمدی، متخصص و جراح زنان و زایمان «دختران از زمانی که علائم بلوغ در آنها آغاز میشود تا حدود ۱۸ یا ۱۹ سالگی درحال رشد، استخوانسازی و تکامل اعضا و اندامها هستند. احتمال کمخون بودن زنان زیر ۱۹سال بیشتر است و باتوجه به اینکه در بارداری، نیازهای آهن و کلسیم جنین که برای خونسازی و استخوانسازی لازم است از بدن مادر تامین میشود اگر ذخایر بدن نوجوانی از این مقادیر کامل نشده باشد و بخواهد موجود دیگری را نیز تغذیه کند بهشدت دچار مشکل خواهد شد.
مساله دیگری که جان مادران نوجوان را در هنگام زایمان تهدید میکند، مشکلات زایمان طبیعی یا سزارین برای آنان است. از آنجایی که بدن یک دختر نوجوان هنوز قدرت و استحکام لازم را پیدا نکرده و به احتمال زیاد لگن او به اندازه کافی رشد نکرده است عمل زایمان طبیعی برای او بسیار دشوار است و عمل سزارین نیز که عمل جراحی محسوب میشود مانند هرعمل جراحی دیگری میتواند در نوجوانان عوارض بیشتری داشته باشد. »
در کشورهای کمتر توسعهیافته حداقل ۳۹ درصد دختران پیش از ۱۸ سالگی و ۱۲ درصد پیش از ۱۵ سالگی، به دلیل فشارهای جامعه و خانواده مجبور به ازدواج میشوند. این زنان نوجوان به دلیل کمبود دسترسی به اقلام پیشگیری از بارداری، کمبود اطلاعات و دانش در خصوص راههای جلوگیری از بارداری و قوانین سختگیرانه، دچار حاملگیهای ناخواسته میشوند. به گزارش سازمان بهداشت جهانی حداقل ۱۰ میلیون بارداری ناخواسته سالانه میان زنان ۱۵ تا ۱۹ ساله اتفاق میافتد.
نتایج تحقیقی در کانادا نشان میدهد که دختران نوجوان ۱۵ تا ۱۹ ساله، در هنگام بارداری دو برابر بیشتر از زنان بالای ۲۵ سال افسردگی بارداری را تجربه میکنند.
مطالعه دیگری نشان میدهد که که مادران نوجوان سطوح مختلفی از استرس را تجربه میکنند که می تواند بر سلامت روان آنان تاثیر جدی بگذارد. این تحقیق نشان میدهد که مادران نوجوان در مقایسه با همسالان دیگرانشان که مادر نیستند، بیشتر افکار خودکشی دارند و با احتمال بیشتری در معرض اختلال پس از سانحه (PTSD) قرار میگیرند.
منابع:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-pregnancy