زاگاه- در ماه دسامبر سال ۲۰۲۰، پارلمان آرژانتین لایحه قانونیسازی سقط جنین خودخواسته تا سقف هفته چهاردهم بارداری را تصویب کرد. پایان خودخواسته بارداری اکنون در دومین کشور بزرگ آمریکای جنوبی، قانونی، رایگان و امن صورت میگیرد. در حالی که کشورهای دیگر در تلاشند تا سقط خودخواسته را محدود و جرمانگاری کنند، این یک پیروزی بزرگ برای جنبشهای فمینیستی آرژانتین است. این جنبشها که در دوران کرونا و در بلندمدتترین و سختگیرانهترین قرنطینه، همچنان به فعالیت و کمپینسازی ادامه دادند، به ما یاد میدهند که چگونه در سختترین شرایط و با وجود موانع و چالشهای طاقتفرسا، ادامه بدهیم و پیروز شویم.
من فوریه ۲۰۲۰ به بوینسآیرس نقل مکان کردم تا برای تز دکترایم از فمینیستهایی که برای حق سقط خودخواسته قانونی مبارزه کردند، بیاموزم. خیلی زود انرژی «موج سبز»[۱] را حس کردم. موج سبز موجی از جنبشهای فمینیستی است که در زمینه حقوق جنسی و باروری و خودمختاری جسمانی کنشگری میکنند. موج سبز در تمامی نقاط پایتخت حضور پررنگ داشت و رنگ سبز را به مبارزه برای حق سقط جنین پیوند میزد.
افرادی با سنین متکثر و پیشینه و اتنیسیته متفاوت تقریبا به طور روزانه مهمانی، جلسه و تجمع سازماندهی میکردند. پیباس(نوجوانان)، هیستوریکاس(فمینیستهای بالای ۷۰ سال)، زنان بومی و زنان مهاجر و افراد ترنس همگی با هدفی مشترک گرد هم آمدند: دفاع از خودمختاری جسمانیشان. تمامی شواهد حاکی از آن بود که لایحه سقط خودخواسته قانونی در ماههای اولیه سال ۲۰۲۰ به تصویب میرسد.
اما دنیا ناگهان متوقف شد. پاندمی کرونا به آرژانتین رسید و بر آنچه که فمینیستها سالها فریاد میزدند صحه گذاشت؛ اهمیت کار زنان و بدنهای زنانه همچون پرستاری، مراقبت از کودکان و سالمندان، نظافت و تمامی کارهایی که ناچیز به حساب میآیند و یا به عنوان کار به رسمیت شناخته نمیشوند. پاندمی همچنین آنچه که این جنبشها مدتهاست محکوم کردهاند را نمایان کرد: «بحران بازتولید اجتماعی و نابرابری.»
دولت دستور قرنطینه اجباری را صادر کرد. همهچیز به تعلیق درآمد. فقط خدماتی که حیاتی تلقی میشدند(سوپرمارکتها، داروخانهها، کلینیکها و بیمارستانها) به فعالیت ادامه دادند و افراد تنها برای اهداف ضروری میتوانند تا شعاع ۵۰۰ متری محل سکونت خود از خانه خارج شوند. دورهمیها و گردهماییها ممنوع شدند و از ساعت ۸ شب به بعد حکومت نظامی اعلام شد. تمامی اینها شکاف نابرابری را عمیقتر کرد. همانطور که «جورجینا مانسیلا»[۲] از جنبش مقاومت «قدرتمند»[۳] به من گفت: «چگونه میتوانند به ما بگویند در خانه بمانید وقتی پول کافی برای خرید خورد و خوراک نداریم؟ چطور میگویند دستانتان را بشویید وقتی از آب و مواد شوینده ابتدایی محرومیم؟»
در چنین بستری، جنبشهای فمینیستی در آرژانتین باید در استراتژیهای خود بازاندیشی میکردند. «روث زوربریگن»[۴] از بنیانگذاران مجمع فمینیستی «شورش»[۵] که زنانی که قصد سقط خودخواسته دارند را همراهی و حمایت میکند، به من گفت: «جنبشهای فمینیستی آرژانتین جایشان مشخص است، جایی از آن خودمان که همان خیابانهاست. جایی برای جلسات، گردهماییها و مطالبهگریها.»
«کارولینا کومالراس»[۶] هم از «کارزار ملی سقط جنین قانونی، امن و رایگان»[۷] گفت: «ما از خیابانها جان میگیریم.» یکی از فعالان جنبش «یک نفر کمتر نه»[۸] به نام «لوسی کاوالرو»[۹] گفت: «در همین خیابانها، سیاستورزی متکثر و تقاطعباور را تمرین میکنیم.»
اما موج سبز در فقدان خیابانها هم متوقف نشد. خودش را مجددا ابداع و احیا کرد و نوآوریهایی خلاقانه برای مفصلبندی و پیشروی مبارزه به کار گرفت. همانطور که «سسیلیا پالمیرو»[۱۰] از جنبش یک نفر کمتر نه گفت: «ما زبان و ابزار لازم برای فهم وضع موجود، یافتن شیوههای مقاومت و قدرتمندسازی شبکههایمان را داریم.»
جنبشهای فمینیستی آرژانتین جهت سازگار شدن با وضعیت جدید و چالشهای پاندمی، برخی از سیاستهای موجود را تغییر دادند. من پنج مورد از این سیاستها را شناسایی و فهرست کردهام:
نویسنده: جسیکا کاروالو موریس
منبع: Open Democracy
پانوشتها:
[۱] Marea Verde (Green Tide)
[2] Georgina Mansilla
[3] La Poderosa
[4] Ruth Zurbriggen
[5] La Revuelta
[6] Carolina Comaleras
[7] Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito
[8] Ni Una Menos
[9] Luci Cavallero
[10] Cecilia Palmeiro
[11] Mauricio Macri
[12] Alberto Fernández