زاگاه- شیردهی در تازهمادران منجر به تأخیر در بازگشت دورۀ قاعدگی میشود و میتواند به عنوان روشی برای پیشگیری از بارداری عمل کند. البته اگر به شیوهای مشخص صورت بگیرد. زمانی که به نوزاد خود شیر میدهید و (در طول روز هر چهار ساعت یک بار و در طول شب هر ۶ ساعت یک بار)، بدن شما به طور طبیعی تخمکگذاری را متوقف میکند. توقف تخمکگذاری به این معنی است که شما نه پریود میشوید و نه امکان باردار شدن دارید. البته این در حالتی است که شما فقط و فقط از شیر خود به بچه میدهید و نه شیر خشک و … . و همچنین از شیردوش و پمپ نباید استفاده کنید. برای افرادی که قبل از بارداری بعلت تنبلی تخمدان، اختلال تخمکگذاری و سیکلهای نامنظمی داشتهاند ممکن است شیردهی اثرگذاری معمول را نداشته باشد. اگر تصمیم دارید به این شیوه اتکا کنید، از پزشک مشورت بگیرید. بطور کلی استفاده از این شیوه در جاهایی توصیه می شود که دسترسی به سایر اقلام بارداری وجود ندارد. از آنجا که دقت در اجرای این شیوه، چندان آسان نیست و درصد خطای بالایی دارد، پزشکان زنان معمولا آن را به عنوان روشی امن برای پیشگیری از بارداری توصیه نمیکنند مگر اینکه روش دیگری در دسترس نباشد.
بلافاصله پس از تولد بچه میتوانید شیردهی را آغاز کنید. ممکن است کمی طول بکشد که به آن عادت کنید. برخی افراد در ابتدا نیاز به کمک دارند بویژه اگر فرزند اولشان باشد. این روش اگر به طور دقیق و صحیح اجرا شود به اندازه روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری مانند قرص یعنی حدودا ۹۸ درصد میتواند موثر باشد. به عبارت دیگر تنها دو نفر از ۱۰۰ زنی که از شیردهی به عنوان شیوه جلوگیری استفاده میکنند، باردار میشوند. فراموش نکنید که تا ۶ ماه و یا تا زمان بازگشت قاعدگی میتوانید از شیردهی به عنوان شیوه جلوگیری استفاده کنید. بعد از آن اثربخشی آن بسیار کم میشود. بویژه از زمانی که بچه آغاز به خوردن جامدات میکند و ساعات خواب شبانهاش طولانیتر میشود.
مزایا:
معایب:
اگر نمیخواهید یا نمیتوانید به کودک خود شیر بدهید یا با شیردهی به عنوان شیوه پیشگیری از بارداری احساس راحتی نمیکنید، میتوانید به روشهای هورمونی پیشگیری مانند برخی انواع هورمونی آییودی، تزریق، ایمپلنت و برخی انواع قرصهای ضدبارداری پروژسترونی متوسل شوید. هورمون استروژن ممکن است باعث کاهش میزان و کیفیت شیر مادر شود. به همین دلیل در طی سه هفته اول پس از زایمان(برخی منابع مانند NHS، شش هفته را توصیه کردهاند)، از روشهای حاوی هورمون استروژن استفاده نکنید. اما پس از گذشت این دوران، استفاده از حلقه واژینال، پچ و یا قرصهای ترکیبی پیشگیری از بارداری منعی ندارد. در نظر داشته باشید که همواره و در هر زمانی میتوانید از روشهای غیرهورمونی پیشگیری از بارداری مانند آییودی مسی، کاندوم، دیافراگم و کلاهک نیز استفاده کنید. اگر در گذشته از لوازمی چون دیافراگم و کلاهک استفاده میکردهاید، بهتر است تا اولین معاینه پس از زایمان دست نگه دارید. بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که تا زمان اولین معاینه چیزی درون واژن خود جاگذاری نکنید. بعلاوه ممکن است پس از زایمان نیاز به سایز جدیدی از لوازم پیشین داشته باشید.
منابع:
https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/breastfeeding