زاگاه- درحالی که بیشتر مردم فکر میکنند که زایمان خطرناکترین بخش بارداری است، اما تحقیقات علمی جدید این فرض را به چالش میکشند. این تحقیقات نشان دادهاند مرگبارترین زمان برای مادران، پس از تولد نوزاد و بازگشت به خانه است. براساس این تحقیق، بیشترین شمار مرگهای مرتبط با بارداری، در طول یکسال اول پس از به دنیا آمدن بچه اتفاق میافتند و به ازای هر یک زنی که جانش را از دست میدهد، پنجاه تا صد زن وجود دارند که با عوارض و مشکلات سلامتی بطور مادام العمر دست به گریبان خواهند بود. براساس این یافتهها یکسوم مرگهای مرتبط با بارداری، در ششهفته اولیه پس از زایمان اتفاق میافتند.
پس از بدنیا آمدن بچه، معمولا سلامتی و تندرستی نوزاد در الویت توجه خانواده و اطرافیان قرار میگیرد و به سلامت مادر کمتر توجه میشود. بسیاری از تازهمادران به دلیل مشغله زیاد در نگهداری از نوزاد، فرصت مراجعه به یک ماما یا پزشک متخصص زنان را پس از زایمان بدست نمیآورند، حتی با وجودی که دستورالعملهای پزشکی اخیر تاکید میکنند که نومادران میبایست در طول سههفته پس از زایمان توسط پزشک ویزیت شوند.
هنگامی که نوزاد متولد میشود، رَحِم شروع به کوچک شدن میکند و فشار خون ممکن است افزایش یابد که میتواند باعث سکته شود. نومادران ممکن است دچار عفونت و یا لختگی خون شوند که هرکدام میتواند تهدیدکننده زندگیشان باشند. در عین حال، تغییرات هورمونی ممکن است منجر به نوسانات خلقی شود. برخی از این موارد گذرا هستند، اما برخی از آنها میتوانند طولانی شوند و زنان را تا سالها درگیر کنند.
در آمریکا زنان سیاهپوست دو برابر بیشتر از زنان سفیدپوست در معرض ابتلا به عوارض پس از زایمان هستند. و زنان بومی آمریکایی در معرض بیشترین خطر، هم در دوران بارداری و هم پس از زایمان قرار دارند. همین تحقیق نشان میدهد که علل اصلی مرگومیر مادران در میان زنان سفیدپوست و اسپانیاییتبار در آمریکا، بیشتر مربوط به وضعیت سلامت روانی است که منجر به خودکشی یا مصرف بیش از حد و کشنده قرص میشود. در میان زنان آسیایی، علت اصلی خونریزی است و در میان زنان سیاهپوست، بیماریهای قلبی علت اصلی مرگومیر هستند. فشار خون بالا در میان زنان سیاهپوست شایعتر است و آنها معمولا دسترسی کمتری به مراقبتهای بهداشتی و درمانی دارند. خطر مرگ با تاخیرِ مادر – از شش هفته تا یکسال پس از زایمان- نیز در میان زنان سیاهپوست، ۳/۵ برابر بیشتر از زنان سفیدپوست است.
از طرف دیگر بالا رفتن سن بارداری در میان زنان نیز باعث شده است تا احتمال بروز شرایط مزمن در هنگام بارداری و زایمان برای زنان افزایش پیدا کند. همه مادران ۳۵ سال و بالاتر، فارغ از نژاد و قومیتشان، با احتمال بیشتری در معرض بروز عوارض پس از زایمان هستند. زنانی که سزارین شدهاند، آنهایی که نوزادشان مرده به دنیا آمده، زنان با وزن بالا و کسانی که بیمارهای زمینهای مانند بیماری قلبی و یا دیابت دارند، با احتمال بیشتری در معرض تجربه شرایط مزمن پس از زایمان هستند.
مطالب مرتبط:
برخی از علائم ظاهرشده پس از زایمان میتوانند نشاندهنده وقوع عوارض بسیار جدی باشند که به دنبال مشاهده آنان باید به سرعت تحت نظر قرار گرفته شوند. علائمی مانند:
بله- اما هر کسی میتواند دچار عوارض پس از زایمان شود، حتی کسی که یک بارداری و زایمان راحت را پشت سر گذاشته است، ممکن است برخی از این عوارض را تجربه کند.
مثلا کسانی که سابقه فشار خون و یا دیابت دارند باید پس از زایمان تحت نظر قرار داشته باشند. سزارین ممکن است منجر به عفونت و لخته شدن خون شده و جان مادر را تهدید کند. زایمان زودرس و یا نوزادی با وزن کم و جثه کوچک، سلامت مادر را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
داشتن یک زایمان سخت و تروماتیک میتواند منجر به افسردگی، اضطراب، و یا اختلال استرس پس از حادثه شود. همه زنان باید در معاینات پس از زایمان خود از نظر افسردگی مورد مراقبت قرار گیرند.
بعضی از نومادران ممکن است پس از زایمان غمگین باشند، اما این معمولا یک پدیده گذرا است. اگر احساس غم و ناامیدی ادامهدار بود، یا احساس کردید که به اندازه کافی مادر خوبی نیستید، یا احساس کردید که کنترلتان را بر زندگی از دست دادهاید، حتما کمک تخصصی بگیرید.
اگر افکاری در مورد صدمه زدن به خودتان یا بچه داشتید، یا افکار مزاحم دائم در سرتان میچرخد و نمیتوانید از آن خلاص شوید، بلافاصله کمک بگیرید.
منبع: نیویورک تایمز