زاگاه- PMS شامل طیف گستردهای از علائم و نشانههای فیزیکی و احساسی است که برخی افراد پیش از و یا در دوران پریود به آن دچار میشوند. بسیاری از محققان معتقدند این علائم از تغییرات هورمونی چرخه قاعدگی نشأت میگیرد. برخی افراد هر ماه دچار PMS میشوند، برخی دیگر هر چند ماه یک بار و برخی اصلا چنین علائمی را بروز نمیدهند. عدهای تمامی علائم و عدهای تنها برخی از این موارد را نشان میدهند. علائم PMS در دو دسته عمده قرار میگیرد: علائم روانی و علائم جسمانی.
بسیار رایج است که تنها برخی علائم را تجربه کنید. بعلاوه هر ماه ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کنید. افراد PMS را به طور متفاوتی تجربه میکنند. هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص سندروم پیش از قاعدگی وجود ندارد. برای اینکه دکتر تشخیص بدهد که دچار PMS هستید باید حداقل ۳ ماه پشت سر هم علائم را تجربه کنید. این علائم بین ۵ تا ۱۰ روز قبل از پریود آغاز میشوند و در برخی امور روزمره اختلال ایجاد میکند. این علائم معمولا با آغاز خونریزی از بین میروند. اگر فکر میکنید PMS دارید، پریود و علائم خود را به مدت دستکم ۲ الی ۳ ماه، هرروز ثبت کنید. در این راستا میتوانید از اپلیکیشنهای رصد کردن قاعدگی استفاده کنید. افسردگی، اضطراب، پیشایائسگی و بیماری تیروئید علائمی مشابه با PMS دارند و برای تشخیص مشکل باید به پزشک مراجعه کنید.
تعداد کمی از افراد دچار نوعی بسیار حاد از PMS میشوند که اختلال دیسفوریک پیشاقاعدگی (PMDD) نام دارد. PMDD علائمی بسیار شدیدتر از سندرم پیشاقاعدگی دارد و به عنوان یک اختلال روانتنی مشابه با افسردگی تکقطبی در نظر گرفته میشود. علائم PMDD میتواند بسیار ترسناک باشد و افسردگی شدید، وحشتزدگی، گریه، از دست دادن کنترل، تجربه حملات پانیک و حتی هجوم افکار خودکشی را شامل میشود. اگر دچار این علائم شدید حتما باید از پزشک مشورت بگیرید.
اگر تمامی روشهای مذکور را امتحان کردید و جواب نگرفتید و همچنان علائم PMS در زندگی روزمره برایتان اختلال ایجاد میکند، از پزشک مشورت بگیرید. پزشکان و رواندرمانگران ممکن است برای شما داروهای هورمونی مانند قرص ترکیبی ضدبارداری، قرص ضدافسردگی، مکمل غذایی و یا رواندرمانی (رفتاردرمانی شناختی) تجویز و توصیه کنند.
منابع: