زاگاه-صابر جباری فاروجی، سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت امروز در گفتگویی با ایلنا از تشکیل کارگروهی مردمی به نام «نفس» برای مقابله با سقط جنین خبر داد. او در گفتگو با ایلنا ضمن تهدید دوباره پزشکان و ماماهایی که اقدام به اینکار میکنند، گفت: « تلقی عمومی جامعه نسبت به سقط جنین این است که تا زمانی که روح در جنین دمیده نشده باشد، سقط اشکالی ندارد در حالی که براساس فتوای مراجع جنین چه یک هفته باشد و چه سه یا چهار ماه انسان محسوب میشود و سقط آن حکم قتل نفس را دارد و حرام شرعی و گناه کبیره است.»
خبرگزاری فارس نیز امروز به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، از شناسایی یک واحد مطب مامایی متخلف در منطقه گلشهر تبریز که در موضوع سقط جنین فعالیت میکرد، خبر داد.
ادامه سختگیری و ایجاد ارعاب برای زنان و همچنین پزشکانی که خدمات سقط جنین امن را در اختیار افراد قرار میدهند در شرایطی صورت میگیرد که علیرغم تمام تلاشها و اقدامات تنبیهی و تشویقی، همچنان هیچ افزایشی در نرخ فرزندآوری دیده نمیشود و در سال ۱۴۰۱ رکورد کمترین میزان موالید در ایران در طول یکدهه ثبت شده است، زیر یک میلیون نفر!
نگرانی از پیر شدن جمعیت در ایران و رسیدن نرخ رشد جمعیت به صفر تا سال ۱۴۱۵، چندسالی است که از رهبر تا رییسجمهور و مجلس و دیگر مسئولان را متوجه این مساله کرده است که اگر اقدامی انجام ندهند، تا سی سال آینده حدود دو سوم جمعیت ایران بالای شصت سال خواهند بود. نگرانیای که به جای اینکه با اقدامات تشویقی همراه شود تا دغدغههایی مانند مسکن و اشتغال و غیره در جمعیت جوان کشور رفع شود، بیشتر با تهدید و اقدامات تنبیهی و تحدید آزادی زنان برای انتخاب بچهدار شدن یا نشدن همراه بوده است. قانون جوانی جمعیت از طرفی با افزایش مجازات سقط جنین برای پزشکان و ماماها، آن دسته از پزشکانی را که این خدمات را برای زنان فراهم میکنند در معرض مجازات و باطل شدن گواهی پزشکیشان قرار میدهد و از طرف دیگر با جمعآوری وسایل پیشگیری از بارداری از خانههای بهداشت در روستاها و مناطق کمبرخوردار، افزایش قیمت این اقلام و کاهش کیفیت آنها، زنان را در معرض بارداریهای ناخواسته قرار میدهد.
همچنین با خارج کردن آزمایشات غربالگری از سطح یک مراقبتهای درمانی، انجام این آزمایشات را فقط برای زنانی مهیا میکند که امکان دسترسی به پزشک متخصص را داشته باشند. با طبقاتی کردن دسترسی به این آزمایشات زنان در طبقات فرودست با احتمال بیشتری در معرض تولد کودکانی با مشکلات متعدد جسمی و یا روحی خواهند بود. خانوادههایی که در ادامه هیچ حمایتی از جامعه برای نگهداری از فرزندان معلولشان دریافت نمیکنند.
با وجود اظهار نگرانیهای متعدد کارشناسان و فعالان اجتماعی و همچنین فعالان زن در مورد خطرات اتخاذ چنین سیاستهایی اما دستگاههای مختلف با تمام توان مشغول بکارند تا زنان را وادار به فرزندآوری کنند. در جامعهای که طبق گزارش وزارت کار ، جمعیت زیر خط فقر در سال ۱۴۰۰ از مرز ۲۵ میلیون و پانصد هزار نفر عبور کرده است و از سال ۱۳۹۶ تا شهریور ۱۴۰۱، قیمت مسکن در شهر تهران ۷۵۰ درصد رشد داشته است، روشن است که جوانان تشکیل خانواده و فرزندآوری را تا زمانی که توانایی مالی آن را داشته باشند به تعویق میاندازند.
در این میان اما مانند تمام چهل سال گذشته زنان اولین گروهی هستند که در سیاستهای وضع شده، حقوقشان نادیده گرفته شده و نقض میشود. گروهی که چهاردهه پیش برای به دنیا آوردن سربازان بیشتر تشویق به فرزندآوری بیشتر میشدند و در میانه جنگ و نابسامانی اقتصادی ناچار به بزرگ کردن فرزندان متعدد بودند. بعد با شعار« فرزند کمتر، زندگی بهتر» به داشتن خانوادههای کوچکتر و فرزندآوری کمتر تشویق شدند و حالا مجددا از آنان دعوت میشود که رحمهیشان را برای آینده کشور و جلوگیری از پیر شدن جمعیت به کار بیاندازند. زنانی که چهل سال است زیر بار قوانین و سیاستهای تبعیضآمیز جمهوری اسلامی، بطور روزانه تحقیر شدهاند و حق زیستن انسانی از آنان سلب شده است، دوباره برای آینده کشور فراخوانده شدهاند.
ما اما مشغول مبارزهایم. روزانه و تن به تن. با موهایمان. با بدنهایمان که پس از سالها آن را پس گرفتهایم و دیگر قرار نیست هیچ سیاست و قانونی بدون در نظر گرفتن نظرات و خواستههای ما بر بدنهایمان اعمال شود.