زاگاه- گروهی از فعالان مدنی در کرواسی خواهان حمایت از زن بارداری شدند که علیرغم تشخیص پزشکان مبنی بر مشکلات جدی سلامتی جنین، خدمات سقط خودخواسته جنین از او دریغ شده است.
گروهی از فعالان مدنی در کرواسی روز جمعه گذشته در مقابل پارلمان تجمع کرده و از دولت خواستند که به «میراندا چاوایدا» برای دسترسی به سقط جنین ایمن کمک و اطمینان حاصل کند که به حقوق سقط خودخواسته جنین در این کشور محافظهکار اروپایی احترام گذاشته میشود.
سازمانها و گروههای مدافع زنان سالهاست که نسبت به دردسترس نبودن خدمات سقط جنین در کرواسی هشدار میدهند. کشوری که اگرچه سقط خودخواسته جنین در آن قانونی است، اما حدود دو سوم پزشکان به دلایل مذهبی از انجام آن خودداری میکنند.
چاوایدای ۳۹ ساله، در هفته بیست و پنج بارداری بود که پزشکان او را نسبت به تومور مغزی جنین مطلع کردند و به او گفتند که فرزندش هیچ شانسی برای برخورداری از یک زندگی نرمال نخواهد داشت. او گفته است که پزشکان از پایان دادن به بارداریاش خودداری کردند و به او توصیه کردهاند که برای انجام سقط جنین به کشور همسایه یعنی اسلوونی سفر کند.
پزشکان در اسلوونی به رسانهها گفتهاند که حداقل ۱۰ پرونده دیگر مانند چاوایدا وجود دارد که به دلیل امتناع پزشکان در کرواسی، ناچار شدهاند برای سقط جنین به اسلوونی سفر کنند. آنها همچنین گفتهاند، حداقل ۲۰۰ زن کروات، به دلیل محدودیتهای زیاد در کرواسی و پیدا نکردن دکتر، خدمات سقط جنین را در اسلوونی دریافت کردهاند.
این پرونده بار دیگر گفتگوها پیرامون حق سقط خودخواسته جنین را در کرواسی بالا آورده، کشوری کاتولیک که سقط جنین بعد از ده هفتگی تنها در صورتی مجاز است که تهدیدی جدی در مورد سلامت مادر یا جنین وجود داشته باشد. اما در این مورد باوجود مشکلات جدی جنین و تایید پزشکان مبنی بر اینکه حتی در صورت بدنیا آمدن نیز عمر طولانی نخواهد داشت، بازهم آنها از انجام این عمل خودداری کردهاند.
یک کمیسیون اخلاق پزشکی هماکنون در حال بررسی پرونده پاوایدا است. به گزارش رسانههای کرواسی، پزشکان میگویند که دستورالعملهای موجود در مورد پایان دادن به بارداری در ماههای بالا، نامشخص و غیرروشن است.
قانون موجود که سقط خودخواسته جنین را مجاز میداند به سال ۱۹۷۸ برمیگردد، زمانی که کرواسی بخشی از کشور کمونیستی یوگسلاوی بود. کرواسی در سال ۱۹۹۱ به یک کشور مستقل تبدیل شد و از آن زمان گروههای محافظهکار تلاش کردهاند تا با نفوذ روزافزون خود، سقط جنین را در این کشور ممنوع کنند.
رئیسجمهور زوران میلانویچ روز چهارشنبه مورد ساوایدا را نمونهای از «پسرفت محافظهکارانه» توصیف کرد.
فعالان مدنی روز جمعه در جریان اعتراضشان در مقابل پارلمان خواهان مجازات پزشکانی شدند که از انجام سقط جنین برای چاوایدا سرباز زده بودند. نامه سرگشادهای که توسط آنان در این تجمع خوانده شد میگوید: «موقعیت چاوایدا، مبارزه همه زنان است.»
در بخش دیگری از این نامه آمده است:« خیلی متاسفیم در کشوری زندگی میکنیم که اعتقاد یک فرد، مقدم بر کرامت، سلامت و زندگی زنان و کودکان است. ما اینجا در اتحاد و همبستگی با چاوایدا جمع شدهایم.»