زاگاه- جنگ و آوارگی از جهات مختلفی بر سلامت باروری زنان و دسترسی آنها به خدمات بهداشت باروری تاثیر میگذارد. براساس تحقیقات، جنگ و آوارگی، زنان و کودکان را در معرض خشونت جنسی، ازدواج زودهنگام، آزار و اذیت، انزوا و استثمار قرار میدهد. خشونتهای جنسی و جنسیتی تاثیر عمدهای بر سلامت جسمی و روانی دارند، از جمله آسیبهای ناشی از تجاوز جنسی، اچ آی وی، مشکلات سلامت باروری و انزوای اجتماعی. بررسیهای قبلی نشان میدهد که میزان مرگومیر مادران در جریان جنگ و درگیریهای شدید بطور متوسط ۱۱ درصد و بطورکلی ۲۸ درصد در مقایسه با دوران بدون درگیری افزایش مییابد.
مطابق دادههای تحقیقی، در محیطهای جنگی و درگیری ممکن است تولید مثل به دلیل تغییرات جمعیتشناختی(کاهش فراوانی ازدواج و جدایی همسران) و اثرات بیولوژیکی (کاهش باروری یا افزایش سقط جنین) کاهش یابد. همچنین کاهش دسترسی به اقلام پیشگیری از بارداری و افزایش خشونت جنسی شمار حاملگیهای ناخواسته و سقط جنین را نیز افزایش میدهد.
****
در حالی که بیش از یک هفته است از جنگ میان روسیه و اکراین میگذرد، یک زن باردار اکراینی که در زیرزمین بیمارستان کیف پناه گرفته است میگوید: «اگر انسانها میدانستند به دنیا آوردن بچه چقدر سخت است، هرگز جنگی وجود نداشت.»
آنای ۳۵ ساله که حالا بیش از ۶ روز است در زیرزمین بیمارستان زندگی میکند، میگوید: «ما در یک موقعیت بسیار سخت میان مرگ و زندگی هستیم. دلمان می خواهد که جنگ هر چه زودتر تمام شود.»
زیرزمین بیمارستان زنان و زایمان، که در حال حاضر به عنوان پناهگاه استفاده میشود، با تمام تجهیزاتی که ممکن است مورد نیاز زنان باشد تجهیز شده است. اولسا ۳۲ ساله که نهماهه باردار است، میگوید که او از استانبول به اکراین آمد تا فرزندش را به دنیا آورد و حالا به خاطر جنگ ناچار شدهاند که در زیر زمین بیمارستان پناه بگیرند.
یولیای ۳۵ ساله که از ۲۸ فوریه؛ زمانی که پسرش را به دنیا آورد در بیمارستان است، میگوید که بسیار نگران بوده چون تمام پلها در شهرش به جز یکی بسته شده بودند و مطمئن نبوده که بتواند خودش را به بیمارستان برساند.
در گزارش دیگری، الینا که در سی و نهمین هفته بارداریاش به سر میبرد، و قرار است این هفته زایمان کند به ایبیاس میگوید به جای آماده کردن اتاق نوزاد حالا به همراه همسرش، وسایل و اقلام لازم را در پناهگاه کوچکی که برای خودشان درست کردهاند، جمع میکنند. او میگوید که به همراه همسر و دختر کوچکش ۴ یا ۵ بار در طول روز به سمت این پناهگاه فرار میکنند و وقتی آتش فروکش کرد، دوباره به خانه برمیگردند. او نگران است و نمیداند چطور قرار است خودش را در روز زایمان به بیمارستان برساند، چون هیچچیز مشخص نیست. اما امیدوار است که آرامش کوتاهی وجود داشته باشد تا او وقت کافی برای رسیدن به بیمارستان و زایمان را بیابد.
رئیس بیمارستان کیف میگوید که آنها از اولین ساعات شروع جنگ در بیست و چهار فوریه آنجا هستند و ۲۸ بیمار زن در بیمارستان دارند که در انتظار به دنیا آمدن فرزندانشان هستند. از زمان شروع جنگ، بیست بچه در این بیمارستان به دنیا آمدهاند.
منابع:
https://abc7.com/ukraine-bombing-russian-kyiv-russia-vladamir-putin-pregnant-ukrainian-woman-in-bomb-shelter/11609703/
تاثیر جنگ و آوارگی بر سلامت باروری
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7612212/